Agatha Christie şi detectivii săi
Hercule Poirot şi Miss Marple sunt două dintre cele mai celebre nume ale ficţiunii crimei. Primul, un copoi profesionist şi al doilea personaj, o extrem de isteaţă doamnă în vârstă, amândouă personajele făcând aceeaşi muncă de investigaţie. La un moment dat, s-au iscat suficiente discuţii legate de apariţia în aceeaşi carte a celor doi detectivi. Destul ca Agatha Christie să declare următoarele: „De ce ar trebui să se întâmple asta? Sunt sigură că nici unul dintre cei doi nu s-ar bucura. Lui Hercule Poirot, egoistul total, nu i-ar conveni ca în ancheta sa să se amestece o doamnă bătrână, fie aceasta şi isteaţă. Nu, ei sunt amândoi staruri, şi sunt staruri cu drepturi depline”.( citat din „Autobiografie”). Agatha Christie a creat şi alţi detectivi: Tommy şi Tupence Beresford, Parker Pye şi enigmaticul Harley Quin.
Hercule Poirot
şi-a făcut prima apariţie în cartea „Misterioasa afacere de la Styles”, unde alături de doctorul Hasting, reuşeşte să dezlege o crimă misterioasă. Poirot lucrează ca un detectiv obişnuit, bazându-se pe indicii şi utilizând logica, după cum îi place lui să spună, folosindu-se de „micile celule cenuşii”. Hercule Poirot, care niciodată nu a fost cunoscut ca un om modest, el însuşi numindu-se o persoană deosebită, îşi încheie fiecare caz cu o denunţare dramatică a criminalului, satisfăcându-şi ego-ul său şi confirmând tuturor „că este cea mai strălucitoare minte din Europa”. Plăcerea lui pentru eleganţă, frumuseţe şi precizie, ca şi manierele sale excentrice, i-au adus ironiile inspectorului Japp, însă întotdeauna Poirot are ultimul cuvânt!
Ca să vorbesc şi despre adaptările în cinematografie, vreau să spun că mi-a plăcut în mod deosebit interpretarea lui Peter Ustinov, in „Moarte pe Nill”! (vedeţi fotografia)
Miss Jane Marple nu arată deloc ca un detectiv. Este o doamnă în vârstă, între 60 şi 75 de ani, micuţă şi aparent fragilă. Pentru o femeie care şi-a petrecut întreaga viaţă în micuţul sătuc St Mary Mead, Miss Marple este o bună cunoscătoare a naturii umane. Are părul alb şi ochii albaştrii. Două dintre hobby-urile sale ( şi de multe ori subiecte de conversaţie) sunt grădinăritul şi observarea păsărilor , dar nu de puţine ori, ea poartă ceva de croşetat. Necăsătorită, Miss Marple are un nepot, Raymond, care este scriitor. În cinematografie a fost interpretată de multe actriţe, preferata mea rămâne Joan Hickson, care a interpretat-o pe Miss Marple din 1984 până în 1992 ( vedeţi fotografia).

Niciun comentariu: