Mary Poppins


Ea nu cunoaşte legile naturii. Dacă ştie că este nevoie de ea, îşi face apariţia în mod miraculos la orice oră şi ştie exact unde este familia care a chemat-o. Aceste excentricităţi definesc o dădacă englezoaică, care are obiceiul de a apare şi a dispare în mod neaşteptat - dar trebuie să ai încredere în ea atunci când spune că se va întoarce.
Mary Poppins soseşte adusă de vânt, furtună sau chiar flăcări, dar pleacă fără a anunţa. De obicei îşi poartă cu ea patul cu aşternuturi cu tot, hainele de schimb, periuţa de dinţi, săpunul, agrafele, parfumul, scăunelul pliant şi pastilele de tuse, toate acestea într-o valijoară mică. Când Mary Poppins a sosit la casa familiei Banks, toate lucrurile se petreceau anapoda. Fără a i se cunoaşte abilităţile magice, domnul Banks îi acordă acesteia o încredere uriaşă. Ea începe prin a-şi ocupa postul cu multă severitate, dar în curând ajunge să fie cea mai iubită angajată a familiei Banks de pe Aleea Cireşilor. Chiar dacă Mary Poppins nu prea vorbeşte despre sine, copiii ajung imediat să-şi dea seama că au de-a face cu o “autoritate” în domeniu. Această dădacă perfectă aduce ordine în casă, fericire părinţilor şi multă aventură copiilor. Sub conducerea sa, lucrul este făcut cu eficienţă şi atmosfera în casă devine absolut liniştitoare. În general aventurile încep în afara casei. Când ea şi copiii ies la cumpărături, întâlnesc pe drum o femeie care vorbeşte cu păsările. Când îl vizitează pe un unchi al dădacei, copiii descoperă că râsul are puteri antigravitaţionale. Mary Poppins pare să fie fericită în casa familiei Banks, dar ea niciodată nu rămâne acolo multă vreme. În fiecare carte ea părăseşte casa în mod misterios. Atunci nimeni nu este fericit şi haosul îşi face din nou apariţia în casă. Aceasta până la următoarea apariţie…
P. L. Travers s-a născut în Australia. A publicat poezii, apoi s-a stabilit în Anglia, unde şi-a început colaborarea la diferite ziare şi publicaţii englezeşti. Un prieten i-a citit primele capitole şi le-a dus apoi unui editor, care imediat i-a oferit un contract pentru întreaga carte. Mary Poppins a fost publicată prima dată în 1934. Apoi au urmat alte cinci cărţi.

Niciun comentariu: