Cronicile din Narnia, Jilţul de argint de C. S. Lewis


Din ciclul Cronicilor din Narnia, o altă carte care mi-a atras atenţia este Jilţul de argint. Personajele principale nu mai sunt de asta dată cei patru fraţi Pevensie, ci îi cunoaştem acum pe Jill Pole şi Eustace Scrubb, elevi ai unei şcoli experimentale din Anglia, însoţiţi de Puddleglum, unul dintre Oamenii-Bălţilor, o creatură cu o înfăţişare stranie, toată numai picioare şi braţe, mirosind a nămol. Eustace este o mai veche cunoştinţă de a noastră, din volumul Călătorie pe mare cu Zori de Zi, văr al celor patru fraţi Pevensie. Misiunea lor este să-l găsească pe prinţul Rilian moştenitorul Narniei, fiul lui Caspian al X-lea.  
Toată povestea se desfăşoară sub semnul ascultării poveţelor leului Aslan, fetiţa fiind mesagera acestuia. De la desluşirea semnelor până la apariţiile neaşteptate  ale lui Aslan, copiii au de străbătut un drum anevoios, la fiecare pas pândindu-i din umbră câte o primejdie...
Cartea este mult mai elaborată decât celelalte volume şi are o acţiune mai intensă. Copiii îşi schimbă treptat atitudinea. Jill, la început fricoasă, este capabilă acum să-şi asume responsabilităţi, ca cea de găsire a prinţului pierdut. Treabă deloc uşoară, de altfel... Eustace ajuns pe tărâmul Narniei îşi recapătă puterile  şi entuziasmul care îl  însoţeşte  apoi pe parcursul întregului volum. 
Rolul călătoriei este aşadar cel de maturizare al copiilor. În ce mă priveşte, susţin că am de învăţat din înţelepciunea lui C.S. Lewis.
Aşadar, luaţi cartea şi citiţi!   

Niciun comentariu: