Hobbitul, de J.R.R. Tolkien


Micul Bilbo Baggins era doar un inocent hobbit care trăia o viaţă simplă şi lipsită de aventuri şi evenimente.  Aceasta până în ziua  când un vrăjitor, pe nume Gandalf îi face o ofertă de a merge într-o aventură periculoasă. Bilbo nu poate rezista tentaţiei şi împreună cu un grup de pitici încearcă să recupereze o comoară pe care le-o furase acestora dragonul Smaug. Acesta trăia într-un munte, stabilindu-şi locul de odihnă tocmai deasupra comorii.  
Prima aventură are loc atunci când întreg grupul decide să se adăpostească de ploaie. Ei găsesc o intrare într-o peşteră fără a bănui însă că peştera respectivă era supravegheată de goblini. În timp ce ei dormeau, un grup de goblini îi ia ca prizonieri şi îi duc în temniţele muntelui. Gandalf însă se foloseşte de magia sa pentru a dispare.  Bilbo se salvează şi el, in timp ce piticii sunt luaţi. În acest timp Bilbo explorează interiorul muntelui şi acolo găseşte un inel care-l face invizibil, el neştiind acest lucru atunci. În timp ce caută o cale de a ieşi, el întâlneşte un monstru pe nume Gollum, care-l provoacă pe Bilbo la un concurs de ghicitori. Dacă Bilbo câştigă concursul va fi liber să plece, dacă nu,  va fi mâncat de Gollum. Bilbo câştigă şi se foloseşte de inel pentru ca să scape de goblinul mincinos. Într-un final îşi găseşte prietenii. Bilbo se dovedeşte extrem de curajos şi inventiv, el salvându-şi de câteva ori prietenii dwarfi. Amintesc prima dată  de păianjenii uriaşi, de atagul wargilor şi apoi de evadarea din închisoarea elfilor. După zile îndelungate îl găsesc pe dragonul  Smaug. Dar Bilbo îl mânie într-atât pe Smaug încât acesta distruge un sat în întregime, însă un locuitor pe nume Bard îl ucide  într-un final pe Smaug.   

Cartea este deosebit de antrenantă, personajele sunt atât de bine conturate încât este amuzant să le întâlneşti. Pe Bilbo Baggins este imposibil să nu-l placi. Hobbitatul este un ţinut de poveste unde îţi doreşti să locuieşti. Prin descrierea pe care o face, Tolkien îţi dă impresia că este locul cel mai frumos de pe pământ, cu câteva excepţii desigur. Acelea le veţi descoperi voi, când veţi citi cartea. Mai vreau să specific faptul că „Hobbitul” este cartea premergătoare celor trei volume din „Stăpânul inelelor”.  

Personaje

Bilbo Baggins este un hobbit care este angajat ca „spărgător” de către un vrăjitor şi un grup de treisprezece dwarfi, pentru a fura comoara unui dragon.

Gandalf este un vrăjitor care îi conduce şi îi sprijină prin magie atunci când grupul are nevoie de ajutor.

Thorin este conducătorul expediţiei dwarfilor şi este fiul regelui a cărui regat a fost distrus de dragonul Smaug.

Smaug Magnificul este dragonul responsabil de uciderea dwarfilor şi de furtul comorii acestora din munţi.  

Beorn este un om care ajută grupul de aventurieri, dându-le adăpost la nevoie.

Niciun comentariu: