P.D. James


Autoarea de carte poliţistă, P.D. James s-a născut la Oxford în 3 august 1920. Familia s-a mutat la Cambridge când ea avea 11 ani. A lucrat pentru Serviciul Naţional de Sănătate până în anul 1979, când a început să scrie. A fost onorată cu numeroase premii. Dar nu cred că are vreun rost să înşir toate premiile obţinute de domnia sa.
Vă mărturisesc, prima dată când am citit o carte scrisă de P.D. James, am crezut că e …bărbat! Tonul aparent distant pe care-l foloseşte, atmosfera încărcată de tensiune, personajele masculine…toate acestea m-au făcut să cred că este vorba despre un autor. P.D. James este una dintre cele mai de succes autoare de carte poliţistă din Anglia actuală. Scrierile sale sunt cunoscute datorită tehnicilor narative sofisticate şi datorită personajelor complexe. Aceste caracteristici nu sunt asociate în mod deosebit genului poliţist. În cărţile sale, crimele au loc în comunităţi izolate unde victimele sunt persoane obişnuite, ca un director de editură („Păcatul originar”, 1994), un teolog celebru („Moarte în Sfântul Ordin”, 2001) sau un angajat al unui muzeu („Camera morţii”,2003). Două personaje stau în centrul acţiunilor: Adam Dalgliesh, Inspector-şef, şi Cordelia Gray, un detectiv privat. Cordelia Gray apare doar în două romane: „O meserie nepotrivită pentriu o femeie”(1972) şi „Insula morţilor”(1982). Adam Dalgliesh urcă pe scara ierarhică de-alungul fiecărei cărţi, ajungând în final Comandant-şef, dar în acelaşi timp este un poet cunoscut. În ciuda acestor lucruri, Dalgliesh este conştient de slăbiciunile sale iar P.D. James are grijă să nu romanţieze figura detectivului. Deşi Dalgliesh este un liberal agnostic, P.D. James nu a făcut nici un secret din convingerile sale creştine şi conservatoare, care au devenit tot mai puternice cu trecerea anilor.
Deocamdată atât despre Adam Dalgliesh si P.D. James. Însă, nădăjduiesc că v-am trezit curiozitatea!

2 comentarii:

Cristi spunea...

Sa stii Ioana ca mi-ai trezit curiozitatea. Ma gandesc sa le citesc in ordinea scrierii lor pentru a putea urmarii evolutia unor personaje (cred ca a luat ideea asta de la Balzac, nu?).

IOANA BLAGA spunea...

Nu stiu daca e de la Balzac, s-ar putea sa fie, pentru ca autoarea este complexa.