P. G. Wodehouse


Prima dată i-am descoperit pe Jeeves şi Bertie acum vreo cinci ani, pe unul dintre rafturile Bibliotecii Judeţene din Oradea. Mi-a plăcut umorul şi ironia lui Wodehouse, felul în care caricaturează şi portretizează personajele din clasa aristocrată, însă fără a le călca demnitatea. De aceea m-am gândit să-l prezint aici în câteva cuvinte.
Autorul a peste 100 de cărţi, şi creatorul Lordului Emsworth, a lui Wooster şi a lui Jeeves, al castelului Blandings, Psmith, Ukridge, al unchiului Fred, şi al Clubului Trântorilor, P. G. Wodehouse s-a născut în 1881 şi a fost educat la Dulwich College. După doi ani petrecuţi în Hong Kong el devine scriitor, colaborând cu o varietate de periodice de scandal, cum ar fi Punch şi The Globe. S-a căsătorit în anul 1914. Pe lângă romane şi nuvele, a scris texte pentru comediile muzicale ale lui Jerome Kern, alături de scriitorul Guy Bolton, George Gershwin şi Cole Porter. În anul 1975, Wodehouse a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, însă a murit câteva săptămâni mai târziu.
Două dintre personajele sale cele mai cunoscute şi iubite sunt Wooster şi Jeeves. Bertram Wooster este un „om de lume”, reprezentatul tinerimii aristocratice din epoca edwardiană. Wooster este cam prostuţ uneori, snob, un om cu maniere de şcoală particulară britanică şi cu expresii hilare rămase în memoria cititorilor. Jeeves este valetul credincios cu sclipiri de geniu, doldora de cunoştinţe psihologice, cititor de literatură de calitate, pasionat de pescuit, cel care îl scoate mereu din bucluc nu numai pe Bertie, ci şi pe cei apropiaţi stăpânului său.
Cam atât pentru această dată, până la următoarea postare când voi prezenta una dintre cărţile lui P. G. Wodehouse.

Un comentariu:

Ofelia Cosma spunea...

foarte fain .. tu ai scris mai concis decat decat mine despre tot ce s-a intamplat la scoala de vara Go Media...;)
be blessed >:D<