To catch a thief...

Ca o ieşire luminoasă din temele întunecate ale filmelor lui Alfred Hitchcock, To catch a thief  este o comedie plină de extravaganţă despre o pisică hoaţă, care se joacă pe acoperişurile celor mai luxoase case din Riviera Franceză. Având ca protagonişti două  dintre starurile preferate ale lui Hitchcock, Grace Kelly şi Cary Grant, filmul este scânteietor şi încântător.
John Robie (Grant) este un fost hoţ american de bijuterii, poreclit THE CAT, datorită felului de a acţiona urcându-se pe acoperişuri,  retras acum din activitate, trăind liniştit într-o vilă din Riviera Franceză şi cultivând struguri.  Din nefericire, un nou hoţ îşi face apariţia, furând bijuteriile doamnelor aflate pe Rivieră. Problema constă însă în faptul că hoţul  imită perfect tehnica lui Robie. Vechii prieteni aflaţi pe insulă îl acuză şi nu trece mult timp până când poliţia începe să-l caute. Robie scapă de poliţie, dar cu ajutorul unui prieten începe să caute hoţul adevărat.
Acum este timpul să intre în scenă doamna Jessie Stevens împreună cu fiica sa, sofisticata Frances Stevens. Foarte bogate, însoţite de multe bijuterii, pe care însă refuză să le adăpostească  în seiful hotelului. Urmează apoi un complot complicat şi uşor stupid, în care Robie joacă rolul  unui  tânăr american bogat, tânăra şi minunata Frances îl suspectează şi încearcă să-l seducă în acelaşi timp, vechii lui prieteni încearcă să-l înlăture, iar bijuteriile doamnei Jesse Stevens sunt furate. Toată acţiunea atinge apogeul  în momentul demascării  adevăratului  hoţ,  în timpul unui somptuos bal mascat.
Nu este greu să joci rolul unui hoţ, dar nu despre aceasta vorbim acum!  Întregul film este un prilej de a-i lăsa pe Grant şi Kelly să arate stilaţi şi să fie antrenaţi într-o idilă uşor romantică. Cary Grant este extraordinar  ca de obicei, plin de resurse şi de farmec. Grace Kelly este elegantă şi distantă, superbă,  învăluită în rochii luxoase şi bijuterii strălucitoare. Este de neuitat!
Acesta nu este unul dintre cele mai de suces filme ale lui Alfred  Hitchcock, dar este cel mai drăguţ dintre filmele sale, dacă  îmi este permis să spun aşa. Regizat în 1955, To catch a thief  este distractiv şi stilat, şi reprezintă un standard  în istoria cinematografiei.      

Niciun comentariu: