Seria Publius Aurelius Statius, scrisă de autoarea Danila Comastri Montanari

Am descoperit săptămânile trecute în rafturile bibliotecii o autoare publicată în România, în anul 2004 la Editura Allfa, Danila Comastri Montanari. Este autoare de origine italiană, creatoarea lui Publius Aurelius Statius, detectiv cu voie sau fără voie. Danila Comastri Montanari, bazându-se pe cunoştinţe solide de istorie şi civilizaţie ne prezintă un tablou realist a Romei antice.
Contextul cărţilor este imperiul roman al împăratului Claudius. Putem spune că autoarea nu beneficiază de artificiile şi descoperile ştiinţei în materie de munca de detectiv (lista apelurilor telefonice, camera de supraveghere, analiza conţinutului stomacului victimei, ADN).
Publius Aurelius Statius este un aristocrat, prieten al împăratului Claudius,  membru al Senatului (ceea ce îi deschide uşi) în vârstă de 40 de ani. Cu o avere uriaşă şi fără nici un moştenitor, ducând o viaţă liniştită în locuinţa sa, un „domus” uriaş cu peste 100 de sclavi, nu ezită atunci când o anchetă îi trezeşte interesul. Asta nu-l împiedică să mai mituiască uneori sau să se deghizeze ocazional pentru anchetele sale. Personajul ne plimbă prin toate colţurile Romei imperiale: bănci, sedii ale cămătarilor, birouri de afaceri, dar si vile luxoase; artizani, comercianţi, sclavi, librari, foşti soldaţi, gladiatori.
Eroul acestei serii are un caracter mai particular: seducător incorigibil, leneş, nu-i place să fie contrazis, curios, el poate fi acuzat că duce o viaţă cu totul perfectă. Într-adevăr, are o mulţime de bani şi scopul său în viaţă este pur şi simplu să trăiască. Dar, are o inimă mare şi nu ezită să-i ajute pe alţii. Ne putem ataşa repede de el. Cu un ascuţit simţ al justiţiei şi al aventurii Aurelius este hotărât să facă dreptate cu orice pret, căci o moarte suspectă nu poate fi acoperită de tăcere.
Este înconjurat de secretarul său grec, Castor, mai mult hoţ decât orice altceva, şi de Paris, intendentul său. Amândoi sunt foşti sclavi eliberaţi de Aurelius dar au rămas în slujba acestuia. Castor, deşi ameninţă uneori că este gata să plece din „domus”, totuşi recunoaşte că s-ar plictisi fără stăpânul său! Un adevărat Scapin, reuşeşte întotdeauna să-l uşureze pe stăpânul său de aur...  Îmi place de asemenea Pomponia, cea mai bună prietenă a lui Aurelius, mereu avidă şi la curent cu toate bârfele din Roma, escapadele amoroase ale împărătesei Messalina fiind subiectul principal.
Anchetele sunt bine organizate cu o multitudine de personaje suspecte, reduse în final la singurul vinovat. În fiecare volum sunt încorporate mai multe poveşti. Castor şi Paris sunt o pereche bună de anchetatori. Ritmul acţiunii este bine susţinut, nici un timp mort şi mult dinamism.        
În anexa fiecarei cărti, autoarea ne dă o hartă a Romei, planul casei lui Aurelius, un index al personajelor şi un index de termeni latini. 

Volume  apărute în limba română:
Parce sepulto, Mors tua, In corpore sano, Cave canem, Morituri te salutant, Spes, ultima dea  şi Cui prodest?

sursa fotografiei: www.diciemme.eu

2 comentarii:

Ofelia Cosma spunea...

sa stii ca as citi, m-a captivat actiunea:)
foarte fain relatat.. sa ma tii cu sufletul la gura despre cum se desfasoara actiunea!

IOANA BLAGA spunea...

sunt mai multe cărţi, toate din aceeaşi serie, dar fiecare cu alt subiect. uşor de citit şi mult umor.