...despre Till Ulenspiegel, de Charles De Coster

Mic fragment dintr-o carte peste care am dat în biblioteca judeţeană în adolescenţă. 


"Îl duceau pe Ulenspiegel să-l boteze; şi deodată o ploaie cu găleata îi făcu ciuculete. Aşa fu botezat el întâia oară.
Când intrară în biserică, paracliserul schoolmeister, învăţătorul de la şcoala satului, spuse naşului şi naşei, tatălui şi mamei, că trebuie să se aşeze în jurul cristelniţei, ceea ce şi făcură.
Dar sus în boltă, deasupra cristelniţei, era o gaură făcută de un zidar ca să poată atârna acolo o candelă de o stea de lemn poleit. Zidarul, privind de sus cum naşul şi naşa stăteau ţepeni în jurul cristelniţei, vărsă prin gaura bolţii o afurisită de găleată cu apă, care căzând între ei împroşcă în toate părţile. Pe capul lui Ulenspiegel căzu cea mai mare parte. Şi aşa fu a doua oară botezat." 


Fragment din  Legenda şi întâmplările vitejeşti, vesele şi glorioase ale lui Till Ulenspiegel şi Lamme Goedzak în ţinuturile Flandrei şi aiurea.

2 comentarii:

dark.passion_play spunea...

Cand eram mica am citi o carte despre doi frati, nu imi amintesc foarte bine aproape nimic, insa inseamna enorm pentru mine deoarece am citit despre pitici pentru prima data atunci si despre turnuri inalte pazite de vantul de la Miazazi si de pescarusi, atunci cand sora lui a fost trimisa acolo si rapita pe o corabie. Am citit...despre o cetate din piatra ce era pazita de niste pitici, era un fel de ritual...Si despre baiatul asta care tot cutreiera lumea si lupta pentru ceva. Ma gandeam ca poate numele era al lui pentru ca am gasit cartea aceasta in biblioteca , incompleta si am inceput sa am o speranta. Presupun ca nu este cea despre care vorbesc... dar daca gasiti cumva, o carte de acest gen sau daca va suna cunoscut sau aceasta carte are elemente fantastice, va rog spuneti-mi pentru ca as face orice sa o regasesc. :)

IOANA BLAGA spunea...

desigur, daca imi amintesc de cartea despre care vorbesti tu, iti voi spune. dar nu am intalnit inca o astfel de carte. pare interesanta! succes mai departe!