Portret Jay GatsbyLa una dintre întâlnirile Rose Tea Book Club, am hotarât ca fiecare dintre noi să prezinte un portret al personajului masculin favorit. Deşi  am avut mai multe opţiuni m-am oprit la cartea lui F. Scott Fitzgerald, "Marele Gatsby". Am ales personajul Jay Gatsby. 
Jay Gatsby este un om tânăr, în jur de treizeci de ani, care a pornit de la o copilărie săracă din mediul rural din Dakota de Nord pentru a deveni un bogat fabulos. Cu toate acestea, el a atins acest obiectiv prin participarea la crima organizată, inclusiv prin distribuirea de alcool ilegal şi prin comercializarea unor titluri de valoare furate. Din tinerețe, Gatsby a disprețuit sărăcia. Pentru că şi-a dorit bogăţie  și sofisticare, a abandonat Colegiul Sf. Olaf, după numai două săptămâni de şcoală. Deși Gatsby a dorit întotdeauna să fie bogat, motivația principală în dobândirea averii sale a fost dragostea lui pentru Daisy Buchanan, pe care a întâlnit-o ca tânăr ofițer militar din Louisville înainte de a pleca să lupte în Primul Război Mondial, în 1917. Gatsby imediat a căzut îndrăgostit de aura de lux şi de farmec a lui Daisy. A mințit-o despre trecutul său, în scopul de a o convinge că este destul de bun pentru ea. Daisy a promis să-l  aştepte până se va reîntoarce din război, dar s-a căsătorit cu Tom Buchanan în 1919. În acest timp Gatsby a început să studieze la Oxford, după război, în încercarea de a obține o educație. Din acel moment, Gatsby s-a dedicat cu totul scopului de a o câștiga înapoi pe Daisy. Achiziția cu câteva milioane de dolari a unui conac de prost gust, precum şi petrecerile sale generoase care aveau loc o dată pe săptămână, toate acestea erau doar în acest scop.
Fitzgerald întârzie introducerea celor mai multe dintre aceste informații în roman până destul de târziu. Reputația lui Gatsby îl precede pe Gatsby însuși şi el nu apare până în Capitolul 3. Fitzgerald îl prezintă inițial pe Gatsby ca o gazdă distantă, enigmatică. El apare înconjurat de un lux spectaculos, curtat de bărbați puternici și femei frumoase. El este obiectul unui uriaş vârtej de bârfă în întregul New York și este deja un fel de celebritate legendară înainte de a se prezenta vreodată cititorului. Fitzgerald propulseaza romanul înainte prin primele capitole de fond învăluindu-l pe Gatsby și sursa sa de avere în mister (cititorul învaţă despre copilăria lui Gatsby, în capitolul 6 și primește dovada definitivă a tranzacțiilor sale penale în capitolul 7). Ca urmare, primele impresii ale cititorului legate de Gatsby au o notă diferită de cea a omului bolnav de dragoste care apare în ultima parte a romanului.
Fitzgerald folosește această tehnică de revelație întârziată a unui caracter pentru a sublinia  calitatea de abordare teatrală a lui Gatsby faţă de viață care este o parte importantă a personalității sale. Gatsby a creat literalmente propriul său caracter, schimbându-şi chiar și numele de la James Gatz la Jay Gatsby. Ca încercarea şi lupta sa neobosită faţă  de Daisy demonstrează că  Gatsby are o capacitate extraordinară de a transforma speranțele și visele în realitate. La începutul romanului, el apare în faţa  cititorului aşa cum doreşte el să fie. Acest talent pentru autoinventare este ceea ce îi lui Gatsby calitatea sa de "măreție": într-adevăr, titlul de "The Great Gatsby" este o reminiscență a  spectacolelor de magie şi vodevil, cum ar fi "Marele Houdini" și "Marele Blackstone", sugerând că persoana lui Jay Gatsby este un maestru al iluziei.

Niciun comentariu: